Tambang Murah!!

on Saturday, September 17, 2005

Memang benar, pengalaman naik Air Asia, indah khabar dari rupa.

KerepeK bukan nak cerita pasal tambang! Tapi pengalaman "Everybody Can Fly!". KerepeK tak ada pilihan, sekali sekala mahu berjimat jugak, ingatkan nak travel ke Johor cara paling murah naik Air Asia. Maka tempahan tiket dibuat melalui telefon dan charge pada Kad Kredit. Tambangnya? RM559.98 pergi balik. Tak dapat pun yang RM59.90 sebagaimana diiklankan!! Mungkin sebab tempahan bukan melalui internet. Tapi tak apa ambil jugalah, lebih kurang tambang MAS je!. Oleh kerana baru pertama kali naik Air Asia, sampai je kat Airport, teruslah beratur macam biasa kat ticket counter untuk ambil tiket sebab terlalu ramai orang! Maklumlah tambang RM9.99... mesti ramai orang punya!. Hampir setengah jam beratur, bila sampai turn KerepeK, katanya KerepeK tak perlu ambil tiket sebab dah confirm dan bayaran pun dah dibuat! Katanya terus saja check-in. Haru betul, lepas setengah jam baru dibagi tau? Kot ya pun, tampallah notis.. mangkuk betul lerr (sapa mangkuk?)
Lepas tu beratur lagi sekali kat kaunter check in pulak!. Kali ni tunggu sampai empat puluh minit, tak sampai-sampai lagi giliran KerepeK. Sebabnya? Orang berebut-rebut, potong que! Yang peliknya, ground staff (dengan T-Shirt merah dan seluar jeans yang macam bukan bekerja tapi nak bercuti tu.... ) pergi layan semua orang yang potong que! Lepas tu layan lama pulak tu! Maklumlah.... mesra pelanggan. Habih tu dah nak boarding lebih kurang 15 minit, baru bukak satu lagi kaunter. Orang pun berebut-rebut macam anak ayam nak masuk kandang! Sampai dekat boarding gate, lain pulak ceritanya! Udahlah gate terperosok nun jauh! Sampai je kat situ, kena tunggu sekali lagi. Kali ni memang memalukan kerana semua orang berebut2 macam ayam masuk kandang. Maklumlah free seating, semua nak duduk depan dan dekat tingkap agaknya! Patut nya senior citizen dan anak-anak kecil masuk dulu, tapi yang sihat kuat dan muda pun berebut sekali tumpang masuk!! Kita yang nak jaga personaliti terpaksalah mengalah, makanya naik last sekali, duduklah kat pintu jamban!!
Peristiwa-peristiwa ini sungguh memalukan. Orang naik kapalterbang rasa ada class, exclusive le sikit, tapi naik Air Asia ni macam nak naik bas kat kampung! Bila tengok orang naik MAS, terpaksa sorok-sorok muka, malu! Takut-takut ternampak pulak kawan-kawan. Kalau kawan nampak, gerenti kena kutuk setahun punya! Tapi bila dah naik kapal terbang, lain pulak ceritanya. Di airport, stafnya pakai t-shirt, macam nak pergi jalan-jalan, Tapi air-stewardess?? Punya le pakai seksi, skirt cuma tutup punggung je? Masya Allah, dua keadaan yang sangat berbeza. Di darat macam style kampung, dalam kapalterbang? rasa macam naik British Airways atau Qantas. Inilah pengalaman! Bukan apa cuma nak kongsi pengalaman je!! Biarlah kita bayar lebih sikit, TAPI ada kelas! Bila orang tanya, datang naik apa? Kapal terbang, orang respect!! Sekarang ni, ada soalan tambahan! Kapalterbang apa? Tu yang lecehhhh tu, jadi mesti jawab jangan sampai kena kutuk.

2 Koman & Cadangan:

jamal said...

saya setuju apa yang kau katakan tu

Anonymous said...

betol tu incik kepek...pengalaman sy utk pertama2 kalinyer menaiki air asia sama mcm awk...lagi tempat duduknyer pun berlaga lutut...adeh!!!