Ajaran Sesat Ayah Pin

on Tuesday, August 02, 2005


KUALA TERENGGANU: Pas diselar kerana gagal bertindak tegas terhadap kegiatan ajaran sesat Ayah Pin yang berpusat di Kampung Batu 13, Hulu Besut sehingga membolehkan pengikut kumpulan itu membina replika dan struktur sebagai simbol ajaran `kerajaan langit'.
Semua replika yang dirobohkan pada 31 Julai lalu dibina sepanjang pemerintahan kerajaan Pas antara 1999 dan 2003.
Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam Hadhari negeri, Wan Mohd Wan Hassan, berkata kegagalan mengambil tindakan terhadap ketua ajaran sesat itu, Ayah Pin atau Ariffin Mohamad, 62, dan pengikutnya menyebabkan kegiatan itu berkembang secara mendadak.
Bagaimanapun, katanya, selepas Barisan Nasional mengambil alih tampuk pemerintahan, kerajaan negeri bersungguh-sungguh mengambil tindakan terhadap kumpulan itu bagi membendung pengaruh yang dipercayai merebak ke Selangor, Pahang, Perak dan Johor serta negeri asal ajaran itu, Kelantan.
Katanya, tindakan tegas kerajaan negeri membolehkan replika termasuk teko gergasi di perkampungan itu dimusnahkan dan sisa runtuhan dibuang ke kawasan lombong tinggal di Lata Tembakah, Hulu Besut.Selain itu, katanya, kerajaan negeri juga mengadakan operasi pemeriksaan berwaran terhadap pengikut Ayah Pin dan hasilnya seramai 69 pengikut ditangkap dan 44 daripada mereka didakwa di mahkamah.
"Kerajaan negeri juga memastikan pengikut Ayah Pin yang tidak mempunyai hubungan kekeluargaan meninggalkan perkampungan Batu 13.
"Program pemulihan akidah secara bersepadu dilakukan membabitkan Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, polis dan Jabatan Kebajikan Masyarakat," katanya ketika menjawab soalan Datuk Harun Taib (Pas-Manir) pada sidang Dewan Undangan Negeri, semalam.
Wan Mohd berkata, polis juga sentiasa mengadakan sekatan jalan raya selain menyebarkan risalah sehingga kegiatan Ayah Pin kini lumpuh.
Beliau berkata, kegiatan kumpulan ajaran sesat itu mula ditangani pihak berkuasa agama negeri sejak dibawa masuk ke Terengganu pada 1975 oleh Hassan Anak Rimau atau Ayah Hassan sebelum Hassan Anak Rimau dikenakan tindakan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri dan dibuang daerah.
Jabatan Fatwa Negeri Terengganu mewartakan fatwa pada 4 Disember 1997 iaitu ajaran dan pegangan Ayah Pin adalah palsu, sesat dan menyeleweng.
Catatan pewartaan:
Kategori : Akidah - Ajaran Ayah Pin adalah sesat , menyeleweng dan membawa kepada rosaknya akidah
Isu: Ajaran Ayah Pin adalah sesat,menyeleweng dan membawa kepada rosaknya akidah. Kerana itu hendaklah orang ramai menghindarkan diri dari terbabit dengannya.
Fatwa: Oleh yang demikian,pada menjalankan kuasa-kuasa yang diberi di bawah Seksyen 25 Enakmen Pentadbiran Hal Ehwal Agama Islam 1986, Jawatankuasa Fatwa Majlis Agama Islam dan Adat MelayuTerengganu dengan ini membuat dan mengeluarkan Fatwa berikut:
1. Bahawasanya ajaran dan pegangan Ayah Pin adalahpalsu, sesat, menyeleweng dan boleh membawa ancaman kepada ketenteraman orang awam serta merosakkan akidah.
2. Oleh yang demikian orang ramai di negeri ini hendaklah menghindar diri daripada terlibat dengan pegangan dan ajaran Ayah Pin tersebut.

Rujukan Pewartaan : 1461 Tarikh Pewartaan : 4 Disember 1997
Antaranya penyelewangan:
1. Beliau mengaku tidak belajar agama,
2. Beliau berpegang kepada ajaran yang salah serta bertentangan dengan Syara',
3. Beliau pernah menyatakan bahawa " Tidak ada orang lain selain saya dan Nabi Muhammad saw yang berguru dengan Jibril". Dakwaan ini salah dan palsu serta bertentangan dengan ajaran Islam dan menghina Syara'.
4. Beliau mengaku mengajar. Ajaran serta pengangannya adalah sesat dan bertentangan dengan hukum Syara'.
5. Mesti jumpa Allah dan Rasul dahulu baru boleh percaya.
6. Nabi Muhammad mencantumkan kitab Zabur,Taurat dan Injil dan menjadikan Al-Quran.
7. Bongkar Quran dahulu baru boleh percaya kepada Malaikat dan sifat dua puluh.
8. Setiap kali Sembahyang hendaklah beriktikad bahawa Ayah Pin berada di hadapan.
9. Quran perlu dibakar dan abunya dilumur pada tubuh Ayah Pin.
10.Mendakwa beliau telah melalui semua agama-agama barulah jadi Islam dan menerima syahadah secara langsung dengan Tuhan.
11.Beliau mendakwa, di atas muka bumi ini tiada orang lain yang memimpin manusia melainkan Ayah Pin seorang.
12.Nyawa manusia yang ada di atas muka bumi adalah duduk ditangannya kerana dia memegang segal kunci-kunci akhirat.
13.Kalau bersyair memuji-muji di atas nama Ayah Pin adalah lebih afdhal daripada berzikir dan bersembahyang.
14.Semasa mengucap dua kalimah syahadah hendaklah beriktikad dalam hati kepada Ayah Pin.
15.Jika ada ahli yang akan mati, Ayah Pin akan pergi dahului untuk menentukan bagi simati syurga atau neraka.
16.Setiap kali berhimpun di Gua Bayu, Gua Musang, Kelantan. Sebiji Quran akan dibakar dan abunya akan dilumur pada tubuh Ayah Pin.
17.Percaya sesuatu mesti lihat dahulu, belum lihat tidak boleh percaya. Seperti dalam rukun iman, Ayah Pin mengaku :-
i. Percaya kepada Allah ialah dengan kita kenal atau cam dia.
ii. Beriman kepada Rasul ialah dengan cara berjumpa dengan Rasul-Rasul.
iii. Kitab Al-Quran adalah cantuman daripada empat kitab.
iv. Malaikat dijadikan daripada Nur Muhammad dan malaikat seperti manusia.
v. Ayah Pin tidak percaya adanya langit dan bumi digulung atau dihancurkan pada hari kiamat sebab belum berjumpa lagi.
vi. Pegangan Ayah Pin ialah setelah dia buat semua, dapatlah Qada' dan Qadar masing-masing bahagian.
= Jauhilah kemungkaran - KerepeK