Ganjaran 1 Juta

on Thursday, June 26, 2008

Semalam jam 8, Buletin Utama TV3 dengar rasa tergamam dan rasa tertipu.
Apa benarkah Najib cakap ni.. dari RM160,000 mendadak ke RM1 juta.

"Kata tak mampu kasi subsidi minyak yang tinggi lagi, tapi macam banyak amat duit kerajaan Malaysia nak kasi imbuhan kepada atlit negara..."

RM1 juta nilai pingat emas Olimpik

Catatan...

WANG tunai RM1 juta menjadi taruhan terbaru kerajaan dalam usaha membakar semangat atlit negara meraih pingat emas pertama negara pada Sukan Olimpik di Beijing Ogos ini selain daripada bayaran pencen berjumlah RM5,000 sebulan sepanjang hayat.

Pengumuman kenaikan Skim Hadiah Kecemerlangan Sukan Olimpik itu diumumkan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pembangunan Sukan di bangunan Parlimen, semalam.

"Olimpik adalah kejohanan yang paling unggul dan kerajaan berpendapat perlu diletakkan satu ganjaran tinggi agar dapat membakar semangat atlit untuk meraih pingat emas.

"Kita berharap ia akan memberi kesan yang positif dan kita kena tunggu serta lihat bagaimana hasilnya nanti. Kita merasakan jumlah ini adalah wajar kerana atlit perlu berusaha keras dan untuk menang emas, atlit terpaksa mengeluarkan belanja besar," katanya.

Najib turut mengumumkan pemenang pingat perak akan menerima ganjaran RM300,000 manakala gangsa RM100,000 bagi individu dan bagi acara berpasukan yang meraih emas, hadiah RM150,000 dijanjikan untuk setiap pemain.

"Selain itu, kerajaan turut bersetuju untuk menaikkan pencen bulanan kepada atlit yang meraih pingat di Sukan Olimpik untuk sepanjang hayat mereka iaitu RM5,000 untuk emas, perak RM3,000 dan gangsa RM2,000," katanya.

Pengumuman ini bermakna lima atlit yang sudah meraih pingat di Olimpik Cheah Soon Kit dan Yap Kim Hock (perak)serta Rashid Sidek, Razif Sidek dan Jalani Sidek (gangsa), bakal menerima kenaikan pencen mereka bermula hujung bulan ini.

Najib turut menekankan bahawa kerajaan kini menuntut supaya kekuatan mental atlit turut diberikan penekanan dalam persediaan atlit negara kerana mendapati kelemahan itu menjadi punca atlit negara tewas dalam saingan peringkat tinggi.

"Kita menegaskan supaya selain daripada tumpuan kepada latihan secara sistematik dan komprehensif, latihan turut memberi fokus kepada kekuatan mental kerana faktor inilah yang membeza antara pasukan dan individu yang menang.

"Kita melihat sudah ada atlit negara yang mencecah ke taraf dunia tetapi yang membezakan kita dengan lawan adalah kerana kekuatan mental kita tidak dalam keadaan boleh menjamin kejayaan dalam saingan yang begitu sengit," katanya.

Sementara itu, Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob, berkata imbuhan ini dilihat mampu membakar semangat atlit negara untuk meraih pingat di Olimpik selain dapat menarik minat lebih ramai atlit muda berusaha lebih keras.

Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara, Datuk Zolkples Embong dan Setiausaha Kehormat Majlis Olimpik Malaysia (MOM), Datuk Sieh Kok Chi, turut menganggap langkah itu yang disifatkan sebagai mengiktiraf atlit negara.

INFO

Kenaikan Imbuhan Olimpik

Individu
Emas: RM1 Juta (RM160,000)
Perak: RM300,000 (RM80,000)
Gangsa: RM100,000 (RM40,000)

Berpasukan (lebih daripada enam)
Emas: RM150,000 setiap seorang
Perak: RM40,000 setiap seorang
Gangsa: RM20,000 setiap seorang

Berpasukan kurang daripada enam atlit berkongsi ganjaran seperti individu

Bayaran pencen
Emas: RM 5,000
Perak: RM 3,000
Gangsa: RM 2,000

Sepanjang hayat bermula selepas menang pingat

Dari satu sudut untuk memertabatkan dasar sukan negara yang impikan atlit bertaraf dunia memang langkah ini amat dialu-alukan. Seperti apa yang diharapkan iannya dapat membakar semangat juang atlit negara. Namun apakah langkah ini wajar, seimbang dengan visi & wasasan kerajaan dalam memertabatkan banyak agenda yang lain?.

Semua rakyat marhaen tahu amat kini, dalam bab sukan, perayaan, hiburan serta perbagai lagi agenda yang berbentuk riadah sering kerajaan kita bermewah. Jika bermewah pada tempatnya memanglah menunjukkan kita negara makmur, kita negara kaya, maju & jaya. Tetapi jika silap tempatnya pasti rakyat marhaen akan berkata membazir. Tidak bijak berbelanja.

Salah satu contoh masalah membasmi kemiskinan. Jika DS Najib pernah tenguk rancangan Bersamamu di TV3. Bayangkanlah jika keluarga yang naif dibendung kemiskinan ini kerajaan hulurkan.. tak payahlah sampai RM1 juta. Cukuplah sekadar berikan tempat tinggal, sediakanlah kerja yang terjamin & perbagai kebajikan lain buat mereka. Betapalah mereka pasti rasa amat bahagia & diprihatinkan.

Terlalu ramai lagi kalangan rakyat marhaen masih diselubungi kemiskinan & perlukan pembelaan.

Salah satu contoh lagi ramai golongan pekerja baik staf kerajaan mahupun staf swasta. Masih setaraf gred gajinya dengan pendidikan Darjah Enam. Bayangkan dengan permulaan gaji sekitar RM600 masuk elaun itu & ini; tak sampai juga RM1,000 bagaimana mahu hidup makmur di bumi merdeka. Jika staf kerajaan yang berpencen dalam gred gaji ini; memang tak akan mencecah pun pencen mereka ke RM1,000 biarpun sampai tua memperhambakan diri berkhidmat untuk rakyat. Apakah taraf mereka kita gelar golongan tercicir tak dapat pingat gangsa.

Begitu juga golongan swasta banyak manalah duit KWSP mereka bila tua nanti. Golongan ini yang perlukan pembelaan. Takkan kerajaan terusan ingin mendengar rayuan mereka ini.

Salah satu contoh lagi kemudahan awam. Mahu ke tandas awam pun rasanya kita kalau boleh pasti mengelak. Jika berbayar & diswastakan pun belum tentunya bersihnya. Jika memang tandas awam namanya teramatlah dhaifnya. Kenalah naikkan tarafnya.

Belum lagi kita jejaki kemudahan taman permainan yang semak samun. Ada buaian pun berkarat. Ada padang bola, gol pun tak pernah berjaring. Nak harap majlis bandaran sahajakah. Siaplah cukai pintu asyik naik tiap tahun pastinya.

Jika sebut pengangkutan awam lagilah kita trauma. Bas sejam satu. Komuter datang pun tak menentu, padat selalu.

Salah satu contoh lagi masalah harga barang yang melambung naik sejak minyak naik. Rakyat marhaen pening kepala, apakah negara kita ini tidak cukup anggota penguatkuasanya. Perniaga sewenang-wenangnya menaikkan harga barangan. Tidak langsung setara dengan harga minyak yang naik. Kena tambahlah anggota penguatkuasa. Ramai rakyat marhaen menganggur. Kadar inflasi kita makin meruncing, takkan nak biarkan rakyat semua pening & runsing.

Rakyat marhaen makin ramai menunggang & membuncing kapcai. Faham-faham sahajalah ancaman keselamatan penunggang motorsikal; teramat tinggi. Kerajaan memaksa rakyat marhaen sentiasa diancam bahaya bermotosikal kerana nak berjimat.

Banyak lagi contoh terkini masalah dan musibah rakyat yang perlu kita prihatinkan. KerepeK tak perlulah mengajar bagaimana sewajarnya kita berbelanja dengan amanah & harta negara yang ada. Seimbangkanlah!

Top-top... senang-senang pula kita nak bermewah buat atlit kita dalam keadaan rakyat terdera dengan kos hidup yang makin tinggi ini. Sesuaikah langkah kerajaan ini; ketika & saat ini?.

Kerepek: Bukan olahragawan sekolah tetapi pernahlah dapatt hadiah kotak pensil masa sekolah....