Pelaburan Melalui Internet – It’s totally a scam (PENIPUAN)

on Wednesday, March 07, 2007

KerepeK terpanggil utk membawa ke pengetahuan anda serta memberikan penerangan mengenai kegiatan pelaburan melalui internet yg kini berleluasa di dalam masyarakat kita, termasuk kawan-kawan yang KerepeK kenali sendiri. KerepeK dapati kawan KerepeK kini 'tengah galak' utk meraih keuntungan besar segera yg kononnya sampai 100-200% dlm tempoh 100hari sahaja. KerepeK ingin sekadar berkongsi sedikit pengetahuan KerepeK dalam hal jenayah komersil & jenayah siber.

Kini terdapat berjenis-jenis website seperti winfli.com, abfund.com, euro-america index, ebarrel, swiss cash dan pelbagai lagi. Kononnya mereka adalah syarikat pelaburan produk dan minyak luar negara berprestij, sedangkan itu semua adalah rekaan semata-mata utk mengabui mata mangsa-mangsanya. Ini semua adalah suatu bentuk scam era internet/ penipuan/fraud/ skim cepat kaya/ sistem piramid semata-mata. Kita kena ambil pengajaran dari apa yg telah berlaku seperti kes the infamous pak man telo dulu. Cuma yg ini adalah "sistem pak man telo moden". (Jatuhnya pak man telo dulu adalah kerana agen-agennya yg songlap duit berjuta-juta. Semasa tu duit dikutip secara manual)

FAKTA...
1. Tidak ada business pelaburan yang mampu membayar memberikan pulangan segera yg begitu tinggi dlm tempoh masa yg begitu singkat. (pelaburan terbaik di bank2 malaysia pun hanya mampu memberikan keuntungan sedemikian di dalam tempuh 10 TAHUN pelaburan!!!)
2. Tidak ada pelaburan yg memberikan keuntungan yg tetap DAN TERJAMIN KEUNTUNGANNYA. Tentu ada turun naiknya mengikut pasaran semasa, itulah pelaburan namanya.
3. Business yg begitu besar kononnya itu, tidak akan memerlukan pelaburan individu-individu 'ciput' seperti kita, ia tentu mampu berurusan terus dgn company gergasi yg mampu membuat pelaburan yg besar sekali gus... tetapi kenapa kononnya memberi/membuka peluang utk kita...KERANA INSAN KERDIL yg fool SEPERTI KITA INILAH YG MUDAH utk ditipu.


MODUS OPERANDI...
1. Sila anda semak semua websites tersebut, patent penipuannya sama sahaja. masuk minima us100.00 =rm380. ( kenapa tidak rm350), setiap hari akan dapat us1.80, (dapat bawa masuk ahli(mangsa) baru, ada komisen lagi), dan apabila cukup 100 hari akan dapat us200-250.00
- adakah anda sanggup nak keluarkan us1.80 setiap hari! buang masa sahaja kan. Nampak di monitor skrin memang bertambah akaun anda, jadi tunggu pula 10 hari...dapat us18.00 sahaja, tak berbaloi juga, jadi tunggulah juga sampai 100hari. Sedarkah anda sepanjang tempoh 55 pertama hari tersebut, sebenarnya anda hanya mengambil balik duit sendiri yg berjumlah us100.00 tersebut. Dan apabila telah cukup tempohnya 100 hari matang, anda ada 2 pilihan samada nak mengambil untung tersebut ATAU MENAMBAH PELABURAN!!!. disinilah selalu anda akan terperangkap....anda akan berkata TELAH TERBUKTI anda mendapat untung berganda tersebut...AKU KAYA!!! Tapi apalah sangat dapat untung rm380 itu dalam tempuh lebih 3 bulan kan. Anda akan berkata lagi... RUGI aku tak labur us1,000.00 dulu, kalu tidak sudah tentu aku dapat untung rm3,800.00 dlm tempoh 100hari... MAKA anda pun tidak mengambil pelaburan asal rm380 tersebut, malah menambah lagi (biasanya dari pinjaman lah) dan lagi dan lagi...

2. Apa yg anda dapat (sekiranya dapat dan masih bernasib baik) adalah daripada duit orang-orang (mangsa bawahan) yang baru masuk/ menambah pelaburan. SEBENARNYA ANDA SEDANG BERJUDI DENGAN MASA & NASIB.

3. Sistem piramid tersebut adalah duplication/meniru cipta antara mereka. Malah sekiranya anda pakar dalam bidang internet tersebut, anda juga boleh copy saja dan menjadi multi jutawan (yg putar alam) dalam tempuh 3 bulan sahaja.

BILA ANDA AKAN TERSEDAR...

1. Apabila con men (kaki tipu) tersebut telah cukup targetnya... mungkin mereka sedang mengumpul duit-duit mereka yg anda dermakan tersebut sehingga us100 juta. MUNGKIN ESOK LUSA SUDAH CUKUP TARGET MEREKA, maka mereka akan terus menutup web tersebut. (kerana mereka tidak bodoh)
2. Apabila pehak berkuasa kita (JSJK/BANK NEGARA) telah mengumpulkan bukti2 yg cukup, dan melakukan serbuan kerana ini terang2 adalah kes illegal deposit taking (yg mungkin beroperasi hanya dari lokasi sebuah apartmen di taman perumahan anda saja), maka web tersebut akan ditutup oleh pehak berkuasa...
DARI MANAKAH ANDA NAK DAPATKAN KEMBALI DUIT ANDA!!! jual lah kereta anda, jual lah rumah anda DAN BAYARLAH HUTANG ANDA. Kerana tiada perjanjian, tiada dokumen...tiada apa-apa.

Bagi sesiapa yg dah termasuk/bercita-cita nak masuk... berfikirkanlah banyak2.

1 Koman & Cadangan:

Anonymous said...

ade gak member2 yg masuk saham ni...tp x tau nape aku mcm x minat...dgr je la org promote..salah satu sebab,ke mana wang y dlaburkan tu x jelas sgt.mmg la labur kat kt minyak..tapi ni main ckp kosong je...itam putih mane..company ape,kat mane,no pendaftaran company ke,...x tau la klu mmg ade ke...xde lak aku wat research..huhu..sedangkan faedah kat bank pn 'dragui' ni kan plak saham2 yg kabur akar umbi nye...wallahualam