Permainan Wau

on Sunday, November 28, 2004

Tidak seperti permainan lain, wau dimainkan mengikut musim. Lazimnya permainan ini dimainkan selepas musim menuai dan berangin. Wau tiada lokasi khusus untuk dimainkan, walau bagaimanapun biasanya dimainkan di kawasan lapang seperti di tengah padang.

ASAL USUL WAU
Mengikut satu catatan, wau telah dihasilkan sejak dari tahun 711 Masihi lagi oleh Sang Jaya. Pada awalnya, wau dicipta sebagai lambang kebesaran sesuatu negara. Apabila sesebuah negara berjaya dalam peperangan, mereka akan meraikannya dengan cara menerbangkan wau di angkasa. Ada juga pendapat yang menyatakan bahawa wau berasal dari negara China sejak 3000 tahun yang lalu. Penduduk China menggunakan wau untuk menghantar makanan kepada penduduk yang terperangkap di bukit atau gunung semasa banjir.
Wau juga dikaitkan dengan semangat padi. Wujud mitos yang mengatakan bahawa pada zaman dahulu, terdapat sepasang suami isteri yang bertani dan tidak mempunyai anak. Suatu hari, mereka telah menjumpai seorang bayi perempuan dan dengan rasa gembira, mereka telah menjaga bayi tersebut. Apabila telah besar, bayi tersebut menjadi seorang gadis yang amat cantik. Pelbagai fitnah dan tohmahan dilemparkan oleh mereka yang mencemburui kejelitaan gadis tersebut. Sehinggalah pada suatu hari, dia telah dipukul dan dihalau keluar oleh petani suami isteri. Sejak itu, tanaman mereka tidak menjadi dan setelah ditilik oleh ahli nujum, ahli nujum mencadangkan agar mereka menerbangkan wau berbentuk bulan untuk mengembalikan semangat tersebut. Atas cadangan ahli nujum, tanaman mereka kembali subur dan aktiviti mengembalikan semangat padi, berlarutan hingga ke hari ini.

JENIS WAU
Wau-wau yang dihasilkan adalah berdasarkan motif tertentu mengikut saiz dan bentuk yang digemari. Jenis-jenis dan ciri-ciri wau seperti di bawah:

Wau bulan
wau yang paling popular. Saiz yang paling besar jika dibandingkan dengan wau yang lain. Berbentuk seperti bulan sabit di bahagian ekornya, manakala di bahagian labunya.

Wau burung
reka bentuknya unik kerana menyamai bentuk burung yang sedang terbang.
bentuk burung yang menjadi pilihan adalah bentuk burung merak dan burung helang

Wau kucing
warnanya lebih gelap dan terdapat jurai-jurai halus di bahagian ekornya.
warna dan bentuk yang tidak begitu menarik, menjadikan wau ini tidak popular dan kurang digemari.

CARA BERMAIN
Terdapat dua cara permainan wau. Ada yang bermain hanya untuk hiburan sahaja. Tidak kurang juga yang bermain untuk pertandingan. Pengadilan pertandingan dibuat berdasarkan ketinggian atau arah terbangan wau, kemahiran peserta menaikkan wau, bunyi yang dihasilkan dan lakaran gambar yang naik secara menegak. Terdapat juga pertandingan wau cantik. Pertandingan wau cantik pula diadili dengan cara melihat keunikan dan kekreatifan pembuat wau. Wau yang diadili tidak perlu diterbangkan. Oleh itu, tiada pemarkahan dibuat pada tahap ketinggian, bunyi dan arah terbangan wau.
Selain pertandingan wau yang terbang tinggi dan wau cantik, ada juga pemain yang bertanding dengan cara menjatuhkan wau pihak lawan. Serbuk kaca akan diletakkan pada tali wau dan apabila tali tersebut bergesel dengan tali wau pihak lawan, ia akan terputus. Wau yang jatuh dianggap kalah dalam pertandingan tersebut.
Untuk menaikkan wau melibatkan dua orang yang dikenali sebagai juruanjung dan jurumain tali. Juruanjung memegang tali, manakala jurumain tali memegang wau 15 hingga 25 meter dari juruanjung. Langkah pertama untuk menaikkan wau adalah memastikan keseimbangan wau. Setelah wau benar-benar seimbang, jurumain tali akan melepaskan wau dan juruanjung akan menarik tali tersebut sambil berlari. Semasa wau dinaikkan, tali akan sentiasa dihulur agar wau mencapai ketinggian yang paling maksimum iaitu sehingga 500 hingga 600 meter ke udara. Setelah yakin dan berpuas hati dengan ketinggian wau, juru anjung akan mengikat tali wau di pangkal pokok dan meninggalkannya untuk menikmati kemerduan bunyinya.