Poco-poco cetus fenomena tari

on Thursday, May 28, 2009


BARANGKALI pencipta lagu Poco-Poco, Arie Sapulette, tidak pernah terfikir lagu yang diciptanya untuk seorang gadis montel mencetus fenomena bukan saja di tanah airnya sendiri bahkan hampir seluruh nusantara termasuk Malaysia.

Seniman kelahiran Ambon, Indonesia itu, mendapat inspirasi menghasilkan lagu tersebut daripada seorang gadis gempal yang lincah menari di satu pesta. Dek kerana terlalu seronok melihat kelincahan gadis gempal tersebut menari hingga terkeluar perkataan poco-poco dari mulut Arie.

Sejak itu, tarian yang mengikut rentak gendang itu dinamakan poco-poco, perkataan yang dipercayai berasal daripada bahasa Manado.

Setelah Arie berpindah ke Jakarta tahun 1995, lagunya telah dinyanyikan oleh penyanyi terkenal di Indonesia, Yopie Latul dan bermula dari situ rentak tari poco-poco semakin popular di Indonesia hinggalah menular ke seluruh nusantara.

Begitupun, berdasarkan pencarian di beberapa laman sesawang di Internet, terdapat beberapa versi mengenai asal usul tarian tersebut, malah banyak daerah di Indonesia mendakwa tarian tersebut berasal dari daerah mereka.

Di Malaysia, kini tarian poco-poco dianggap sebagai satu medium senaman yang boleh dilakukan oleh semua lapisan masyarakat tanpa mengira peringkat usia mahupun status, daripada majlis korporat hinggalah ke sekolah dan padang-padang senaman.

Keseluruhan lagu itu juga membawa maksud tubuh yang sihat, badan yang tegap dan dilagukan dengan iringan tari yang mudah serta menghiburkan. Gerak tariannya umpama senaman aerobik, membuatkan badan berpeluh dan berasa lebih sihat.

Tarian poco-poco di Malaysia pada asalnya popular di kalangan golongan VIP termasuk kerabat diraja. Sekitar tahun 2001 dulu, tarian poco-poco sering ditarikan untuk bersuka ria pada majlis-majlis kenamaan. Selain untuk tujuan riadah, ia juga adalah sebagai tanda silaturrahim antara wakil Indonesia dan Malaysia. Di samping itu juga untuk memperkenalkan kebudayaan Indonesia kepada Malaysia.

Sejak dari itu, tarian poco-poco mula diajar oleh jurulatih senaman di pusat kesihatan dan tarian poco-poco kini mula dipelajari oleh setiap golongan masyarakat tanpa mengira usia.

Kini tarian poco-poco semakin berkembang dan mempunyai lebih 70 gerakan kesemuanya. Bahkan menarikan poco-poco juga tidak terlalu sukar malah boleh dikuasai dalam masa yang singkat terutama apabila diiringi muzik yang ceria. Poco-poco bukanlah sekadar tarian biasa. Ia menggabungkan langkah mudah yang boleh diikuti sesiapa sahaja tanpa perlu latihan.

Dua langkah ke kanan, dua langkah ke kiri, satu langkah ke belakang, kemudian ke depan dan ke belakang Begitu seterusnya gerakan itu diulang-ulang.

Memang menghiburkan apatah lagi jika dibuat beramai-ramai serentak dan secara berkumpulan.